A rendezvény neve : XXXIII. Čerehátsky folklórny festival
tól : 04.06.2011
ig : 05.06.2011
A pontosítás helye : Kultúrny dom
Az esemény típusa : Fesztivál
Város/község : Buzica

A buzitai kultúrház színpada és az amfiteátrum már évek óta lehetőséget ad, hogy a folklór kedvelő közönség kellemesen szórakozon hazai és a környező országokból érkező népi hagyományokat ápoló együttesek programjain. Idén sem volt ez másként, az immár harmincharmadik alkalommal megrendezett Csereháti Népművészeti Fesztiválra június 4. és 5-én került sor a Kassához közeli Buzita községben, amelyre a Csemadok Kassa – környéke Területi Választmánya, a Csemadok Buzitai Alapszervezete, Buzita Község Önkormányzata és a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ közös szervezésében került sor.
A szombati napon főként a gyerekek találhattak érdekes programokat, hisz ez a nap a gyermeknap megünneplése is volt egyben. Részt vehettek jétékos sportvetélkedőn, játszóházban és mesterség bemutatón, melyet Fügedi Márta Miskolcról és Kovácsné Géczi Julianna Sárospatakról tartottak. A délutáni órákban környékbeli zenekarok léptek föl: Gondola - Szepsi, Zenede - Buzita, Horňák Marek és Zsuzsa zenekara - Buzita, Fekete Rózsa – Makranc, majd egy Gondola - Szepsi, Zenede - Buzita, Horňák Marek és Zsuzsa zenekara - Buzita, Fekete Rózsa – Makranc, majd pedig utcábálon mulathattak a szórakozni vágyók.
A névadó programra, a Csereháti folklórfesztiválra másnap, június 5-én vasárnap délután került sor. A programban bemutatkoztak a Buzitai Citerazenekar, a Mákvirág Néptáncegyüttes Nyíracsádról, a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc tagozata (Budapest), a Tényleg Zenekar (Miskolc), a Buzitai Citerazenekar, nagyidai Kis- Ilosvai gyermekcsoport, a KLEKS tánccsoport (Lengyelország), a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda Gyermekcsoportja, a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Iskola KELEPELŐK Gyermekcsoportja, a szinai Rozmaringsarj gyermekcsoport.
A délután fergeteges hangulatban ért véget, amelyet a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc tagozatának magas színvonalú és szakmailag kifogásolhatatlan táncosai biztosítottak. A közönség sorai között minden fellépő osztatlan sikert aratott.

Fecsó Yvett